Grönlanti

Grönlandskarta-final-FF

Grönlanti (grönlanniksi Kalaallit Nunaat, tanskaksi Grønland) on Tanskalle kuuluva itsehallintoalue ja maailman suurin saari (2,2 miljoonaa neliökilometriä) Pohjois-Atlantin ja Pohjoisen jäämeren välissä. Grönlannin pääkaupunki on Nuuk (Godthåb) ja saaren pisimmät etäisyydet ovat pohjoisesta (Kap Morris Jesup) etelään (Kap farvel) 2 650km ja lännestä itään noin 1000km.

Grönlanti irtosi Euroopan mantereesta noin 54–55 miljoonaa vuotta sitten. Nykyisin Grönlanti on maailman suurin saari, josta valtaosa on maailman toiseksi suurimman jäätikön peitossa (Ainoastaan 341 700 neliökilometriä on jäätön). Jäätikön keskipaksuudeksi arvioidaan noin 1,5 kilometriä. Muilta osin saari muodostuu rikkonaisista vuorista, vuonoista, jäävuorista ja pienistä saarista. Korkein vuori on Dolmen (3 700 m).

Ilmasto & eläimistö

Grönlannin ilmasto vaihtelee voimakkaasti sekä pohjoisen ja etelän että rannikon ja sisämaan välillä. Ilmasto on arktinen. Etelässä vuoden keskilämpötila on +0,5 °C ja kylmimmän kuukauden keskilämpötila -7,8 °C, pohjoisessa taas vuoden keskilämpötila -8,7 °C (jäätiköllä -25 °C) ja kylmimmän kuukauden -30,6 °C. Kuitenkin kesäisin lämpötila saattaa nousta yli 10 celsiusasteeseen, toisinaan jopa hellelukemiin.

Arktisen ilmaston takia kasvi- ja eläinlajeja on suhteellisen vähän. Kasvilajeja on noin 500, kalalajeja noin 125 ja lintuja noin 210. Nisäkkäitä on 33 lajia, joista vain 8 elää maalla. Puita kasvaa hyvin vähän, Etelä-Grönlannissa (koivuja), mutta suurilta osin kasvusto on sammalta ja matalaa varvikkoa. Viljelykasveja, mm. perunaa, viljellään vähäisissä määrin Etelä-Grönlannissa. Lisäksi saarella on muualta tuotuja eläimiä (esim. vetokoiria, lampaita, poroja).

Historia

1700-luvulla norjalainen lähetyssaarnaaja Hans Egede (1686–1758) tutki maata ja kehotti uuden siirtokunnan perustamiseen. Vuonna 1815 Grönlanti jäi Tanskalle, Norjan ja Tanskan persoonaaliunionin purkauduttua. Yhdysvallat tunnusti alueen Tanskan omaisuudeksi vuonna 1916, Kansainvälinen oikeus tunnusti vuonna 1933 Grönlannin osaksi Tanskaa.
Vuonna 1941: Grönlanti joutui USA:n sotilaalliseen vaikutuspiiriin. Kööpenhaminan ja Washington D.C.:n välille solmittiin 27.4. 1951 puolustussopimus. Thuleen perustettiin ensimmäinen amerikkalainen sotilastukikohta.
Vuonna 1953 maan siirtomaa-asema kumottiin. Grönlanti, tuli Tanskan täysvaltainen maakunta ja sai oikeuden lähettää kaksi edustajaa Tanskan valtiopäiville.
Vuonna 1979 Grönlannista tuli autonominen alue.
Vuonna 1982 järjestettiin kansanäänestys, jossa enemmistö äänestäjistä kannatti Grönlannin eroa EEC:stä, joten ero toteutettiin vuonna 1985.